środa, 11 listopada 2015

Karkówka w kapuście kiszonej

Wspaniała propozycja prostego, treściwego dania, tradycyjnego można śmiało rzec, gdyż kapusta kiszona i karkówka, to połączenie znane z dawien dawna, ale zechciejmy powrócić do tradycji i przyrządźmy to jednogarnkowe danie, na zimne dni wprost idealne!


Składniki:

700 gram karkówki
1 kg kiszonej kapusty
2 cebule
2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
majeranek, tymianek, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra
sól, świeżo zmielony pieprz

Wykonanie:

Karkówkę kroimy na plastry, grubości ok 2 cm. Rozbijamy i doprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami. Wstawiamy na godzinę do lodówki. W między czasie gotujemy kapustę przez ok 20 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulkę. Dodajemy odciśniętą oraz posiekaną kapustę. Podsmażamy przez 30 minut doprawiając majerankiem. tymiankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem, można dodać również kminek, o ile lubimy.
Do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem wykładamy kolejno: kapustę, plastry karkówki, kapustę, karkówkę i na wierzch znów kapustę. Wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy przez 1,5 godziny w 180 stopniach C. Podajemy z ziemniakami lub chlebem z masłem.



Danie przygotowane przez Hannę 


Smacznego :)