Składniki:
4 udka z kurczaka
1 jajko
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 cebule
po szczypcie kurkumy, papryki ostrej, tymianku
sól, pieprz ziołowy
5 dag sera żółtego
1 duży por
100 g pieczarek
0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki masła
olej do smażenia
Wykonanie:
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, usuwamy kości. Mielimy w maszynce do mięsa o grubszych oczkach, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojoną w kosteczkę cebulę, wsypujemy mąkę, przyprawiamy przyprawami dokładnie wszystko łącząc se sobą, odstawiamy. Z pory odcinamy białą część, blanszujemy we wrzącej wodzie około 3 minut. Ser kroimy na małe paski długości 3 cm. Z mięsa robimy małe placuszki, na środek układamy kawałek sera, formujemy klopsiki. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Pieczarki myjemy, kroimy w plastry, podsmażamy na maśle, dodajemy sól, pieprz ziołowy. Usmażone klopsiki zawijamy w liście pory układamy na patelni na której smażyły się klopsiki, dodajemy podsmażone pieczarki, przykrywamy pokrywką, dusimy wszystko razem na wolnym ogniu około 15 minut. Podajemy na gorąco z dowolną kaszą lub makaronem.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz