piątek, 27 listopada 2015

Krokiety drobiowo-pieczarkowe

Któż nie lubi naleśników, krokietów, dlatego proponujemy wersję z ciekawym farszem, wykorzystując do niego mięso gotowane z rosołu, czy innej zupy gotowanej na kurczaku, w połączeniu z pieczarkami i żółtym serem stanowi doskonały farsz naleśnikowy i w ten sposób mamy wykorzystane mięso w dwóch potrawach...

Składniki:

2 szklanki mąki kukurydzianej
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki oleju
sól do smaku
olej do smażenia


nadzienie

300 g mięsa gotowanego z kurczaka ( najlepiej wykorzystać mięso po rosole)
500 g pieczarek
100 gram żółtego sera
1 por
1 średnia cebula
sól, świeżo zmielony pieprz
przyprawa: pomidory z czosnkiem i bazylią
olej


Wykonanie:


Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto bez grudek. Na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiam do ostudzenia.

Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy kroimy w kosteczkę, por przekrawamy na pół kroimy cieniutko. Na patelni rozgrzewamy olej przekładamy cebulę, por chwilę smażymy, dokładamy pieczarki dusimy ok 15 min. Studzimy
Mięso rozdrabniamy, dodajemy wystudzone pieczarki, ser żółty trzemy na tarce jarzynowej o średnich oczkach, dodajemy przyprawy, łączmy wszystko dokładnie, odstawiamy.

Na naleśnik kładziemy porcję nadzienia rozsmarowujemy. Boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części.
Krokiety panieruję w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, potem otaczam w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz