środa, 25 listopada 2015

Langos - placek węgierski

Jest to pomysł na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia na placuszki smażone właśnie z gotowanych ziemniaków z udziałem drożdży. Propozycja na obiadowe danie, kolację ciepłą lub doskonałą przekąskę dla dzieci. Placuszki są daniem uwielbianym, dlatego też szczerze je państwu polecamy!

Składniki:

250 g ziemniaków 
500 g mąki 
250 ml letniego mleka
2 łyżki oliwy
3 łyżeczki cukier 
20 g drożdży
sól


Wykonanie:

Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy, trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach lub przeciskamy przez praskę do puree
Drożdże z cukrem oraz 100 ml ciepłego mleka rozrabiamy odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy mąkę, sól, oliwę oraz ziemniaki składniki łączymy ze sobą, stopniowo dolewamy ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min do wyrośnięcia. Odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy w dłoniach na spory placek, kładziemy na wysypanej mąką stolnicy lub ściereczkę, przykrywamy i zostawiamy jeszcze na ok 20 min. Smażymy na gorącym oleju z obu stron. Podajemy na gorąco z sosem czosnkowym oraz tartym żółtym serem lub ketchupem.
Fantazji tego dania nie ma granic: polane samą śmietaną, szalotką, wędzonym boczkiem lub szynką, serem owczym, również wyśmienicie smakuje na słodko - z dżemem, nutellą,  twarogiem, czy tylko posypane cukrem pudrem oraz cynamonem.





Smacznego:)