Ależ apetycznie wyglądają te placuszki, prawda?, niecodzienne, gdyż przyzwyczailiśmy się do placuszków z surowych ziemniaków, a te są z gotowanych ziemniaków, warto spróbować i je przyrządzić wówczas, kiedy zostaną nam ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia.
Składniki:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 opakowanie sera feta
2 jajka
3 -4 łyżki mąki pszennej
1 cebula czerwona
1 łyżka masła
4 łyżki mąki krupczatki
natka pietruszki
sól, pieprz świeżo mielony
15 dag wędzonego boczku
olej do smażenia
Składniki:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
1 opakowanie sera feta
2 jajka
3 -4 łyżki mąki pszennej
1 cebula czerwona
1 łyżka masła
4 łyżki mąki krupczatki
natka pietruszki
sól, pieprz świeżo mielony
15 dag wędzonego boczku
olej do smażenia
Wykonanie:
Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy pokruszony ser feta, roztrzepane jajka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle, lekko studzimy, dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, przyprawiamy solą, pieprzem. Formujemy placuszki, które obtaczamy w mące krupczatce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Boczek kroimy w plastry, podsmażamy na patelni na rumiano. Usmażone placki podajemy na gorąco z boczkiem.


Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy pokruszony ser feta, roztrzepane jajka. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, podsmażamy na maśle, lekko studzimy, dodajemy do ziemniaków. Wsypujemy mąkę, przyprawiamy solą, pieprzem. Formujemy placuszki, które obtaczamy w mące krupczatce, smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Boczek kroimy w plastry, podsmażamy na patelni na rumiano. Usmażone placki podajemy na gorąco z boczkiem.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz