Składniki:
1 kg śledzi - może być filet lub tuszka do smażenia
1 szklanka octu
5 szklanek wody
3 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki miodu
1 łyżka soli
2 szt papryki czerwonej, (mix wygląda najładniej)
3 cebule, czerwona też polecana
3 małe marchewki
listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca
garstka rodzynek
Wykonanie
Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia.
Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną w plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki, z miodem, cukrem, solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość.
Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były nią przykryte, a warzywa na wierzchu je przykrywały. Odstawiamy do ostygnięcia, spożywać następnego dnia, kiedy przejdą słodko-kwaśnym smakiem zalewy. Możemy się delektować ich smakiem nawet kilka dni, gdyż kruszeją z każdym dniem, ości przestają być wyczuwalne.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz