czwartek, 19 listopada 2015

Śledzie panierowane w zalewie octowej

Oto propozycja na morską rybkę - smażone śledzie w słodko-kwaśnej zalewie. Można się nimi delektować kilka dni, gdyż dłuższe ich przebywanie w zalewie tylko służy jakości ich smaku, kruszeją i smak się uwydatnia

Składniki:

1 kg śledzi  - może być filet lub tuszka do smażenia

1 szklanka octu 
5 szklanek wody
3 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki miodu
1 łyżka soli
2 szt papryki czerwonej, (mix wygląda najładniej)
3 cebule, czerwona też polecana
3 małe marchewki
listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca
garstka rodzynek

Wykonanie

Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia.

Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną w plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki, z miodem, cukrem, solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość.
Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były nią przykryte, a warzywa na wierzchu je przykrywały. Odstawiamy do ostygnięcia, spożywać następnego dnia, kiedy przejdą słodko-kwaśnym smakiem zalewy. Możemy się delektować ich smakiem nawet kilka dni, gdyż kruszeją z każdym dniem, ości przestają być wyczuwalne.





Smacznego :)