Składniki:
1/2 kg żeberek
pęczek włoszczyzny
3 ziarnka ziela angielskiego
2 listki laurowe
100 g suszonych podgrzybków
1 mała śmietana 30%
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 opakowanie drobnego makaronu
sól i pieprz świeżo mielony, ziele angielskie
natka pietruszki
Wykonanie:
Grzyby suszone opłukujemy, zalewamy wodą, odstawiamy na 1 godzinę aby rozmiękły. Do garnka wlać wodę, dodajemy namoczone grzyby, gotujemy około godziny. Zostawiamy 1 szklankę wody po gotowanych grzybach. Przestudzone grzyby kroimy w paseczki, podsmażamy na patelni razem z masłem na wolnym ogniu przez około 5 minut. Mięso opłukujemy, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego.Gotujemy około 30 minut. Włoszczyznę obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do gotującego się mięsa. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażone grzyby. Z masła i mąki robimy zasmażkę dodając wodę pozostawioną po gotujących się grzybach, połączyć z zupą. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą, pieprzem świeżo mielonym, dodajemy śmietanę. Gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Podajemy gorącą zupę z makaronem dekorując natką pietruszki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz