1 l mleka
500 gram ugotowanej przetartej dyni
1-2 łyżki miodu
cynamon
cukier waniliowy
1 łyżka masła
ponadto
1 jajko
mąka - tyle aby ciasto było gęste
odrobina mleka
sól
Wykonanie:
W garnku gotujemy mleko razem z pozostałymi składnikami. Wszystko razem doprowadzamy do wrzenia i zestawiamy z ognia.
Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy przesianą mąkę oraz odrobinę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest płynne dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleko.
Łyżeczkę maczamy w zupie dyniowej, nakładamy ciasto na łyżeczkę i wkładamy do mleka. Całość dotujemy ok 5 minut.
Jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy widelcem. Dodajemy przesianą mąkę oraz odrobinę mleka. Wszystko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Jeżeli ciasto jest płynne dodajemy mąki, jeśli za gęste dodajemy mleko.
Łyżeczkę maczamy w zupie dyniowej, nakładamy ciasto na łyżeczkę i wkładamy do mleka. Całość dotujemy ok 5 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz