Składniki:
paczka ciecierzycy
2 łyżki oliwy
pieprz cayenne, mielona kolendra, papryka słodka mielona
Wykonanie:
Ziarno namoczyć na noc, następnego dnia gotować do miękkości, ja dodałam szczyptę sody oczyszczonej, wówczas skraca się czas gotowania. Kiedy ziarna są już miękkie, odcedzamy na sitku, osączamy z wody.
W misce łączymy oliwę z przyprawami, można dodać nieco soli, wsypujemy ziarna cieciorki ugotowanej, osuszonej, łączymy z przyprawami, przyprawy z oliwą mają pokryć ziarna. Przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć, wstawić do piekarnika, piec w temp. 180 st.C, około 30-45 min. W trakcie pieczenia należy przemieszać kilkakrotnie ziarna i obserwować, czy ziarna się nie przypalają, ja piekłam krócej, bo użyłam termoobiegu. Po ostudzeniu nadaje się już do chrupania.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz