Składniki:
6 jaj
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 banany
400 g śmietany 30%
1 opakowanie serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
1/2 cytryny
6 kostek czekolady
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, ubijamy aż powstanie puszysta masa. Mąkę ziemniaczaną, tortową mieszamy z kakaem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C, przez około 30 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. Banany obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Ubijamy śmietanę razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na pierwsza część ciasta układamy banany przykrywamy 3/4 części ubitej śmietany z serkiem, przykrywamy drugą połową ciasta, wierzch ciasta smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.
Ciasto przygotowała Małgorzata
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz