niedziela, 13 grudnia 2015

Ciasto z bananem

Wspaniałe, lekkie, kremowe ciasto, z wyczuwalną nutą słodkich bananów, warto się zdobyć na upieczenie , bo jak widzicie - wygląda tak apetycznie, a smakuje rewelacyjnie!

Składniki:

6 jaj
3/4 szklanki cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 banany
400 g śmietany 30%
1 opakowanie serka mascarpone
2  łyżki cukru pudru
1/2 cytryny
6 kostek czekolady


Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku, ubijamy aż powstanie puszysta masa. Mąkę ziemniaczaną, tortową mieszamy z kakaem, proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do ubitej masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni C, przez około 30 minut. Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. Banany obieramy ze skórki, kroimy po wzdłuż na cienkie plastry, skrapiamy sokiem z cytryny. Ubijamy śmietanę razem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na pierwsza część ciasta układamy banany przykrywamy 3/4 części ubitej śmietany z serkiem, przykrywamy drugą połową ciasta, wierzch ciasta smarujemy pozostałą bitą śmietaną. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą.


 Ciasto przygotowała Małgorzata




Smacznego :)