sobota, 5 grudnia 2015

Cycki z kurczaka z nadzieniem pietruszkowym

Lubimy filety z kurczaka, łatwość ich przyrządzania kusi atrakcyjnymi wersjami dań z nimi w roli głównej, stąd ta kolejna wersja kotlecika z kieszonką pietruszkową, wybornie wygląda i wybornie smakuje, zapewniamy!

Składniki:


2 filety z kurczaka
0,5 pęczka świeżej natki pietruszki
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
sok z 0,5 cytryny
sól, świeżo zmielony pieprz, mielona słodka papryka




Wykonanie:



Fileta myjemy osuszamy, robimy kieszonkę w filecie uważając aby nie przeciąć mięsa zbyt głęboko, przyprawiamy solą pieprzem, papryką oraz sokiem z cytryny zostawiając 1 łyżeczkę na nadzienie. Natkę opłukujemy drobniutko siekamy dodajemy masło, starty czosnek sól, pieprz oraz 1 łyżeczkę soku z cytryny, łączymy ze sobą dokładnie składniki. Masą pietruszkową nadziewamy fileta, przykrywamy chowamy w chłodne miejsce na 2-3 godziny aby dobrze przeszło smakiem. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną oliwy, przekładamy mięso, smażymy fileta z obu stron na złoty kolor, następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do miękkości.







Smacznego :)