wtorek, 22 grudnia 2015

Jaź w galarecie

Składniki:

1 1/2 kg jaźa z  głową
1 pęczek włoszczyzny
pęczek natki pietruszki
2 łyżki   żelatyny
listek laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
 sól i pieprz świeżo mielony
1 cytryna


Wykonanie:

Rybę oczyszczamy oraz patroszymy. Głowę ryby przekładamy do garnka, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, listek laurowy, ziarnka ziela, zalewamy 2 litrami wody, gotujemy przez 30 minut na wolnym ogniu. Do gotującego wywaru wkładamy tuszę ryby, gotujemy wszystko razem jeszcze około 15 minut. Ugotowaną rybę wyjmujemy, odstawiamy do przestygnięcia, wywar przecedzamy przez gęste sitko. Dodajemy żelatynę,  pokrojony drobniutko czosnek, dokładnie mieszamy aby żelatyna dobrze się rozpuściła. Przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Przestudzoną rybę obieramy z ości. Kawałki ryby układamy do salaterek, posypujemy posiekaną natką, kawałkami ugotowanej marchewki. Zalewamy wywarem odstawiamy do stężenia. Podajemy z plastrami cytryny.

Smacznego :)