środa, 23 grudnia 2015

Kluski z makiem

Składniki:

2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
1/2 szklanki ciepłego mleka


100 g maku mielonego

1 szklanka gorącego mleka
2 łyżki miodu
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
skórka z 1 pomarańczy

1 szklanka wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny



Wykonanie:

Mak sparzyć  gorącym mlekiem odstawić na 1/2 godziny. Orzechy kroimy w grubsze kawałki przekładamy do miski. Rodzynki zalać  wrzącą wodą. po paru minutach odcedzamy na sitku. Skórkę z pomarańczy włożyć  do rondelka wlać 1 szklankę  wody,dodać cukier, gotować  około 15 minut. Sparzony mak odcedzić . Do makutry wkładamy miód i mak ucieramy pałką, aż miód połączy się z makiem dodajemy orzechy, rodzynki, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny dokładnie wszystko mieszamy, przekładamy do dużej miski.

Zagnieść  ciasto z podanych produktów,  rozwałkować  ciasto jak  na makaron pokroić w grubsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie odcedzić  przepłukać letnią wodą. Ugotowany makaron dodajemy do maku delikatnie mieszamy.



Smacznego :)