2 szklanki mąki
1 łyżka oleju
1/2 szklanki ciepłego mleka
100 g maku mielonego
1 szklanka gorącego mleka
2 łyżki miodu
100 g rodzynek
50 g orzechów włoskich
skórka z 1 pomarańczy
1 szklanka wody
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Mak sparzyć gorącym mlekiem odstawić na 1/2 godziny. Orzechy kroimy w grubsze kawałki przekładamy do miski. Rodzynki zalać wrzącą wodą. po paru minutach odcedzamy na sitku. Skórkę z pomarańczy włożyć do rondelka wlać 1 szklankę wody,dodać cukier, gotować około 15 minut. Sparzony mak odcedzić . Do makutry wkładamy miód i mak ucieramy pałką, aż miód połączy się z makiem dodajemy orzechy, rodzynki, pokrojoną w kosteczkę ugotowaną skórkę pomarańczową oraz sok z cytryny dokładnie wszystko mieszamy, przekładamy do dużej miski.
Zagnieść ciasto z podanych produktów, rozwałkować ciasto jak na makaron pokroić w grubsze kawałki. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie odcedzić przepłukać letnią wodą. Ugotowany makaron dodajemy do maku delikatnie mieszamy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz