czwartek, 3 grudnia 2015

Mleko i ser z łubinu oraz niezwykłe pierogi

Oto propozycja dania, które zdobyło najwyższą notę, zdaniem jury konkursowego na danie z roślin strączkowych w tegorocznej edycji Jesień w Glśnie. Zachwyciło degustujących smakiem i niezwykłością użytego surowca - łubinu słodkiego. Bohaterem tego dania jest bardzo wartościowy łubin, który jest wdzięczną rośliną strączkową do przyrządzenia tych niezwykłe smacznych pierożków!

Składniki:

2 szklanki łubinu słodkiego
5 szklanek wody
sok z 1 cytryny
sól do smaku



Wykonanie:

Łubin opłukać pod bieżącą wodą, przekładamy do dużej miski, zalewamy wodą. Odstawiamy na noc. Robotem kuchennym rozdrabniamy namoczony łubin. Wsypujemy do robota kuchennego 1 szklankę łubinu oraz  2,5 szklanki zimnej wody, miksujemy na wysokich obrotach około 5 minut. W ten sposób postępujemy z pozostałym łubinem.  Powstałe mleko odcedzamy na sicie. Pozostałe resztki łubinu suszymy na blaszce w piekarniku w 100 C na termoobiegu. W ten sposób powstanie mąka łubinowa. Mąkę żeby była miałka można zmielić młynkiem np. do kawy. Przecedzone mleko doprawiamy sokiem z cytryny i solą.






Powstałe mleko wlewamy do garnka wstawiamy na ogniu aby zagotować. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, gotujemy około 1 godziny często mieszając.  Tak powstały serek przecedzić na durszlaku wyłożonym gazą. Odstawiamy do osączenia pozostałej wody w serku.











Ciasto

2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki łubinowej
3 łyżki oleju
1,5 szklanki ciepłego mleka łubinowego


farsz

0,5 kg serka łubinowego
200 g boczku wędzonego
1 duża cebulę
2 ząbki czosnku
1 jajko
2 ugotowane ziemniaki
3 łyżki masła
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
po szczypcie tymianku ,papryki słodkiej,
gałki muszkatołowej i cukru
sól, pieprz świeżo mielony



Wykonanie:


Boczek kroimy w drobną kosteczkę, przekładamy do rondla, podsmażamy na wolnym ogniu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażony boczek wykładamy na miseczkę do przestygnięcia. W wytopionym tłuszczu po boczku zeszklić cebulę. Do serka dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki, przestygnięty boczek cebulę, jajko oraz pokrojony drobniutko czosnek. Przyprawiamy przyprawami dokładnie łącząc składniki farszu odstawiamy. Z podanych składników wyrobić ciasto na pierogi. Na stolnicy rozwałkowujemy placek ciasta, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy łyżeczką farsz z serka łubinowego, sklejamy pierogi. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie wykładamy na talerz łyżką cedzakową,  polewając roztopionym masłem.




Smacznego :)