Prawda, jak wspaniale wyglądają takie pierożki, namawiamy, by się nieco potrudzić i robić je samemu naprawdę warto! Wydaje się, że wszyscy lubią pierogi, prawda, że każdy ma swoje ulubione farsze, ale te z grzybkami i kapustką smakują wielu amatorom, więc je właśnie w ten czas polecamy...
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki oleju
3/4 szklanki gorącego mleka
farsz
2 kg kiszonej kapusty
100 g suszonych grzybów
3 cebule
3 łyżki masła
2 listki laurowe
2 -3 ziarnka ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, pieprz świeżo mielony
2 łyżki masła
1 cebula
Wykonanie:
Kapustę przepłukać w zimnej wodzie przekładamy do garnka wlewamy około 3 litrów wody dodajemy listki laurowe, ziarnka ziela, jedną obraną cebulę oraz łyżeczkę soli. Gotujemy kapustę na wolnym ogniu aż będzie miękka. W osobnym garnku gotujemy namoczone grzyby. Ugotowaną kapustę oraz grzyby odcedzamy z wody. Na desce do krojenia siekamy przestudzoną kapustę na drobne kawałki, grzyby pokroić w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, lekko zeszklić dodać posiekaną kapustę oraz grzyby dokładnie wszystko połączyć ze sobą doprawiamy pieprzem ziołowym solą i pieprzem świeżo mielonym, smażymy na wolnym ogniu kilka minut. Odstawiamy farsz do wystygnięcia. Na stolnicy zagnieść ciasto na pierogi z podanych składników, rozwałkować ciasto, szklanką wykrawać kółka. Łyżeczką nakładamy farsz, zlepiamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek. Rozpuścić masło na patelni dodać pokrojoną w kostkę cebulę delikatnie zeszklić Polewamy po ugotowanych pierogach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz