środa, 30 grudnia 2015

Sałatka z kaszy bulgur

 Już proponowałyśmy na naszych łamach blogowych kaszę bulgur, a oto kolejna jej odsłona w sałatce, oprócz walorów zdrowotnych, zaletą tej kaszy jest to, że wystarczy ją zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić lub bardzo krótko zagotować.Jest wdzięczna w obróbce, gotujmy z niej krupniki i twórzmy sałatki, choćby taką...


Składniki: 

2 szklanki kaszy bulgur
1 brokuł,
1 czerwona papryka
2 duże ząbki czosnku
1 cebula czerwona
4 łyżki oliwy 

sos:

sok z połowy cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
łyżka miodu
łyżka sosu sojowego
rozmaryn, bazylia,pieprz, sezam, len, słonecznik - co kto lubi,

Wykonanie:

Kaszę bulgur zalewamy wrzątkiem i chwilę gotujemy, przykrywamy i odstawiamy. W tym czasie, przygotowujemy warzywa do sałatki.Na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, po chwili wyjmujemy, by nie zbrązowiał i nie zgorzkniał, dorzucamy oczyszczoną, pokrojoną paprykę, podsmażamy chwilę, następnie dorzucamy brokuł, wszystko razem podsmażamy chwilę, by warzywa straciły chrupkość.
Kaszę odsączamy na sitku, wstrząsamy z resztek wody, przekładamy do miski, przerzucamy warzywa z patelni razem z oliwą, na której się smażyły.
Przygotowujemy sos: w soku z cytryny rozpuszczany miód , dolewamy oliwę, sos sojowy, dosypujemy ulubione zioła, doprawiamy pieprzem, łączymy z kaszą i warzywami, mieszamy, posypujemy sezamem, ziarenkami lnu, słonecznikiem.



Smacznego :)