środa, 9 grudnia 2015

Sałatka ze szpinaku

Liście szpinaku są w zasadzie dostępne cały rok więc sałatki z jego udziałem mogą gościć na naszych stołach praktycznie o każdej porze roku, świetnie smakują, świetnie wyglądają na stole, a walorów odżywczych!.... cała gama, korzystajmy z tego bogactwa i zjadajmy się....

Składniki:

3-4 garście świeżego szpinaku
100 gram boczku wędzonego  parzonego
0,5 opakowania sera feta
0,5 papryki czerwonej
2 jajka ugotowane na twardo
1 ząbek czosnku
1 łyżka słonecznika

Sos

1 łyżeczka octu balsamicznego
2-3 łyżki oliwy z pestek winogron
0,5 łyżeczki musztardy
1 łyżka wody
sól, świeżo zmielony pieprz


Wykonanie:


Szpinak opłukujemy rwiemy na pół przekładamy do miski. Boczek kroimy w plasterki, podsmażamy na patelni pod  koniec smażenia dodajemy starty czosnek, mieszamy chwilę. Paprykę, ser feta kroimy w kosteczkę. Jajka kroimy w ósemki, mieszamy składniki ze sobą delikatnie. Łączymy ze sobą składniki na sos, polewamy sałatkę sosem przed podaniem.Całość posypujemy słonecznikiem.





Smacznego :)