wtorek, 1 grudnia 2015

Schab faszerowany

Składniki:

1 kg schabu
200 g łopatki
200 g pieczarek
1 paprykę czerwoną
1 jajko
1 łyżka masła
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka żelatyny
2 ząbki czosnku
sól i pieprz świeżo mielony

zalewa

po 1 łyżeczce tymianku rozmarynu ziół prowansalskich
1 łyżka soli
1 litr wody
listek laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego


Wykonanie:

Z podanych przypraw zrobimy zalewę, wkładamy schab, chowamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy mięso z zalewy, ostrym nożem wyciąć środek schabu z jednej i drugiej strony robiąc tunel, zostawiając 2 cm brzeg schabu. Wycięte mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa razem z łopatką, dodajemy jajko, umytą i pokrojona w paski paprykę, oczyszczone pokrojone oraz podsmażone na maśle pieczarki, posiekaną natką pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, żelatynę, przyprawiamy solą i pieprzem wyrabiamy farsz.Wyrobionym farszem nadziewamy wycięty tunel w schabie zawijamy w folię aluminiową wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy niewielką ilością wody. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C przez 1 godzinę. Po upieczeniu zostawiamy do przestygnięcia najlepiej na kilka godzin.
  
Smacznego :)