Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1/2 szklanki gorącej wody
farsz
200 g suszonych borowików
1 cebula
1 łyżka masła
sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Grzyby moczymy w wodzie kilka godzin. Wymoczone grzyby przepłukujemy zimną wodą. Przełożyć do garnka, wlać 3 litry wody. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Ugotowane grzyby wylać na durszlak, przestudzić, pokroić w bardzo drobniutką kosteczkę. Na patelni,rozpuścić masło dodać pokrojoną w kostkę cebulę przez chwilkę podsmażyć, włożyć pokrojone grzybki, przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy przez kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, kroimy nożem na kwadraty 4 x 4 cm. Nakładamy łyżeczką farsz składamy na pół robiąc trójkąty, zlepiamy boki ciasta formując uszka. Gotujemy uszka w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Ugotowane uszka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy w bulionówkach z czerwonym barszczem lub podsmażone na maśle jako danie wigilijne .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz