czwartek, 17 grudnia 2015

Uszka wigilijne

Uszka błędnie kojarzone są z dużym nakładem pracy, ale wierzcie, to mit, to wspaniałe danie staropolskie, tradycyjne, szczególnie z barszczami, spójrzcie jak swojsko wyglądają, a wyobrażacie sobie jak smakują z borowików przyrządzone?!

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oleju
1/2 szklanki gorącej wody


farsz

200 g suszonych borowików
1 cebula
1 łyżka masła
sól i pieprz świeżo mielony



Wykonanie:

Grzyby moczymy w wodzie kilka godzin.  Wymoczone grzyby przepłukujemy zimną wodą. Przełożyć do garnka, wlać 3 litry  wody. Gotować na wolnym ogniu około 1 godziny. Ugotowane grzyby wylać na durszlak, przestudzić, pokroić w  bardzo drobniutką kosteczkę.  Na patelni,rozpuścić masło  dodać pokrojoną w kostkę cebulę przez chwilkę podsmażyć, włożyć pokrojone grzybki, przyprawiamy solą, pieprzem. Smażymy przez kilka minut. Odstawiamy do przestudzenia. Zagniatamy ciasto z podanych składników. Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, kroimy nożem na kwadraty 4 x 4 cm. Nakładamy łyżeczką farsz składamy na pół robiąc trójkąty, zlepiamy boki ciasta formując uszka. Gotujemy uszka w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli. Ugotowane uszka wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Podajemy w bulionówkach z czerwonym barszczem lub podsmażone na maśle jako danie wigilijne .



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz