niedziela, 17 stycznia 2016

Ciasto wiśniowo orzechowe

Składniki:

6 jajek 
1 1/2 szklanki cukru
400 g orzechów laskowych mielonych(może być 200 g orzechów i 200 g wiórek kokosowych)
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 słoiczki wiśni  w syropie (drylowanych)
2 budynie śmietankowe
400 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżki żelatyny 
2 łyżki przegotowanej wody 

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy wsypujemy wymieszane orzechy z proszkiem do pieczenia delikatnie połączyć. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 180 C około 30 minut. Wiśnie ze słoiczków wykładamy na sitko do odsączenia. Syrop z wiśni rozcieńczyć w 3 szklankach wody.Trzy szklanki soku wiśniowego zagotować w pozostałym soku rozprowadzić budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy wiśnie, mieszamy dokładnie, wykładamy na przestudzone ciasto orzechowe, odstawiamy do ostygnięci. Ubijamy śmietanę z cukrem pudrem w trakcie ubijania dodajemy rozpuszczoną żelatynę w wodzie, ubitą śmietanę wykładamy na przestudzony budyń wiśniowy. Udekorować kakaem lub startą czekoladą. 



Smacznego :)