sobota, 23 stycznia 2016

Krokiety pasztetowe z pieczarkami

Zachęcamy do tej wersji krokietów, nietuzinkowe ze względu na rodzaj farszu, ale zachęcające jest to, że bardzo szybko można przygotować to danie, a jest to bardzo jak wiemy ważny i często najważniejszy atut do przyrządzenia potrawy....

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
1 szklanka wody
2 jajka
2 łyżki oleju
sól do smaku
olej do smażenia


farsz

300 gram pieczarek
200 gram pasztetu drobiowego
2 cebule
majeranek, pieprz świeżo zmielony
olej


Wykonanie:

Do miski wlewamy mleko oraz wodę, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę z solą oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto bez grudek. Na rozgrzanej patelni w niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiamy do ostudzenia.Cebulę obieramy, siekamy drobniutko. Patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju, wrzucamy pokrojoną cebule, podsmażamy. Pieczarki trzemy na tarce jarzynowej o grubych oczkach dodajemy do cebuli, podsmażamy następnie dokładamy pasztet smażymy wszystko ok 15-20 minut przyprawiamy.  
Na naleśnik kładziemy porcję nadzienia rozsmarowujemy. Boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części.
Krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, potem obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.