poniedziałek, 25 stycznia 2016

Krokiety warzywne

Wspaniałe danie, tym samym sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych z rosołu, które często nam zostają po zjedzonym rosole, a żal wyrzucić, spróbujcie takich placuszków, które mogą być jarskim daniem samodzielnym lub dodatkiem do porcji mięsa

Składniki:

4 średnie ziemniaki
2-3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
2-3 łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, papryka słodka


ponadto

kulka mozzarelli
kawałek sera żółtego
obrane mięso gotowane pozostałe z rosołu.


Wykonanie:

Ziemniaki myjemy gotujemy w mundurkach, następnie studzimy obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania rosołu, przez co danie zyskuje na aromacie. Warzywa wszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę drobniutko siekamy podsmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej. Dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Z masy formujemy placuszki, wkładamy ser lub inne dodatki, formujemy z nich krokiety. Krokiety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 - 15 minut. 






Smacznego :)