Wspaniałe danie, tym samym sposób na wykorzystanie warzyw pozostałych z rosołu, które często nam zostają po zjedzonym rosole, a żal wyrzucić, spróbujcie takich placuszków, które mogą być jarskim daniem samodzielnym lub dodatkiem do porcji mięsa
Składniki:
Składniki:
4 średnie ziemniaki
2-3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
2-3 łyżki mąki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz, papryka słodka
sól, pieprz, papryka słodka
ponadto
kulka mozzarelli
kawałek sera żółtego
obrane mięso gotowane pozostałe z rosołu.
Wykonanie:
Ziemniaki myjemy gotujemy w mundurkach, następnie studzimy obieramy. Pozostałe warzywa również gotujemy, warto wykorzystać warzywa pozostałe z gotowania rosołu, przez co danie zyskuje na aromacie. Warzywa wszystkie przeciskamy przez prasę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Cebulkę drobniutko siekamy podsmażamy, dodajemy przeciśnięty czosnek chwilkę smażymy, dodajemy do masy warzywnej. Dodajemy przyprawy, wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Z masy formujemy placuszki, wkładamy ser lub inne dodatki, formujemy z nich krokiety. Krokiety pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10 - 15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz