poniedziałek, 11 stycznia 2016

Najprostsze gołąbki

Danie dla miłośników gołąbków domowych! Nazywamy je najprostszymi z uwagi na fakt, iż nie zawijamy je w liście kapusty, a ta czynność pochłania trochę czasu i trudu. Dlatego to danie jest wyśmienite i posiada tę zaletę, że gołąbki są równie wyśmienite, ale nie wymagają tyle czasu, każdy  sobie poradzi, zapewniamy, są  doskonałe!

Składniki:

1 1/2 kg kapusty białej, może być pekińska
1/2  kg mięsa mielonego
3 jajka
6 łyżek ryżu basmati
2 cebule
1 litr bulionu warzywnego
pęczek świeżego kopru
1 opakowanie przetartych pomidorów
olej do smażenia
sól i pieprz świeżo mielony

Wykonanie:

Kapustę szatkujemy bardzo drobniutko. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski przekładamy poszatkowaną  kapustę, suchy ryż, mielone mięso, podsmażoną cebulę, wbijamy jajka, dodajemy pokrojony koperek, przyprawiamy solą, pieprzem świeżo mielonym. Dokładnie mieszając łączymy wszystkie składniki razem. Formujemy okrągłe gołąbki, podsmażamy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podsmażone gołąbki układamy w półmisku żaroodpornym, wlewamy bulion, wkładamy do nagrzanego piekarnika pieczemy przez 30 -40 minut w temperaturze 180 stopni C, pod koniec pieczenia dodajemy przetarte pomidory.  Podajemy na gorąco polewając powstałym sosem pomidorowym .