niedziela, 31 stycznia 2016

Róże karnawałowe

Składniki:

1/2 kg mąki
4 jajka
1 mała śmietana 12%
1 łyżeczka octu
szczypta soli

ponadto

słoiczek konfitur
lub wiśnie kandyzowane
3 łyżki cukru pudru
1 litr oleju

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicy zrobimy dołek dodajemy żółtka, sól, śmietanę oraz ocet. Zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza w cieście. Rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki, literatki i małego kieliszka wykrawamy kółka. Duże kółko smarujemy na środku roztrzepanym białkiem nakładamy średnie kółko które również smarujemy białkiem, nakładamy małe kółko przyciskamy palcem na środku.W ten sposób sklejone kółka nacinamy z trzech stron nożem lub radełkiem. Przygotowane róże smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor około 2 min. Usmażone róże wykładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z oleju. Róże dekorujemy nakładając na środek konfiturę lub wiśnie kandyzowane układamy na talerzu posypując cukrem pudrem.

W przygotowaniu wyśmienitych Róż karnawałowych pomagali Mali Mieszkańcy Janczewa :)  



                                                                                                                  Smacznego :)