1 kg mięsa z kością z dzika
pęczek włoszczyzny
3 ziarnka ziela angielskiego
2 listki laurowe
2 ziarnka jałowca
1 cebula
kilka listków świeżego lubczyku
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego imbiru
natka pietruszki
sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Mięso moczymy przez kilka minut w osolonej wodzie lub w mleku. W garnku gotujemy 3 litry wody dodajemy wymoczone mięso, obraną i umytą włoszczyznę, ziele angielskie, listki laurowe, ziarnka jałowca, listki lubczyku. Cebulę opłukać nie obierać upiec na kuchence, dodajemy do pozostałych składników. Gotujemy rosół na bardzo wolnym ogniu około 5 godzin. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy z rosołu, przecedzamy rosół na sitku wlewamy do garnka dodajemy posiekany drobniutko czosnek, starty imbir, oraz posiekany lubczyk, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym, gotujemy przez chwilkę. Rosół z dzika można też podać z szarymi kluchami .
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz