czwartek, 21 stycznia 2016

Skrzydełka panierowane

Składniki:

1 kg skrzydełek ( najlepiej wykorzystać skrzydełka, na których gotujemy zupę np. pomidorową )

ciasto:

0,5 szklanki mleka
1 jajko
mąka pszenna oraz kukurydziana, taką ilość aby ciasto było gęste
papryka mielona słodka wędzona, pieprz mielony, kolendra mielona, przyprawa "zioła zamiast soli"

ponadto:

płatki kukurydziane
mąka kukurydziana
olej


Wykonanie:

Ugotowane skrzydełka studzimy. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą dokładnie, do ciasta dokładamy skrzydełka obtaczamy w cieście, zostawiamy na 1 godzinę. Płatki rozdrabniamy, mieszamy z mąką. Olej rozgrzewamy na dość głębokiej patelni. Skrzydełka panierujemy w płatkach, smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu ok 5 minut. 



Smacznego:)