piątek, 29 stycznia 2016

Zapiekanka z kaszy perłowej


Zapiekanki wszelkiego rodzaju, to bardzo atrakcyjne dania, polecane zapracowanym, gdyż ich istotą jest prostota wykonania, a należą do lubianych potraw, można wykorzystać często to co nam w lodówce pozostaje z poprzedniego dnia, naprawdę bardzo polecamy, gdyż stanowi wspaniałą propozycję na ciepłą kolację, a także na danie obiadowe ..

Składniki:

2 woreczki kaszy perłowej
1 cebulka czerwona
2 ząbki czosnku
0,5 papryki czerwonej
0,5 kukurydzy z puszki 
2 łodygi selera
300 gram mięsa lub wędliny wędzonej ( wykorzystane były kawałki wędlin oraz kotlety drobiowe które zalegały w lodówce :) )
100 gram tartego sera żółtego
0,5 szklanki bulionu
sól, pieprz świeżo zmielony, papryka czerwona mielona słodka, oregano.


Wykonanie:

Kaszę wrzucamy do wrzącej wody gotujemy ok 10 -15 minut, tak aby była półtwarda, wyciągamy z wody odcedzamy przekładamy do miski. Cebulę, paprykę oraz mięsko kroimy w kosteczkę, seler w plasterki, czosnek przeciskamy przez praskę, odsączmy kukurydzę wszystkie składniki dokładamy do kaszy, następnie przyprawiamy, w misce wszystko ze sobą mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego zalewamy bulionem na wierzch posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 20 -30 minut. 



Smacznego :)