300 g mąki tortowej
3/4 kostki margaryny palmy
1/2 szklanki cukru pudru
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g orzechów włoskich
1/2 słoiczka dżemu z truskawek
1/2 słoiczka dżemu z czerwonej porzeczki
masa
1/2 litra mleka
1 budynie śmietankowe
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 kostki margaryny palmy
1 łyżkę płatków migdałowych
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy proszek do pieczenia żółtka cukier puder oraz pokrojoną w kawałki margarynę, zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą wstawiamy na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy na prostokątne płat. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden prostokąt smarujemy dżemem truskawkowym, drugi dżemem porzeczkowym. Białka ubić na sztywną pianę wykładamy na dżem. Całość oprószamy posiekanymi drobniutko orzechami. Ciasta pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C. Odlewamy 1/2 szklanki mleka, w którym rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem, cukrem wanilinowym, ugotować budyń, odstawiamy do przestygnięcia. Margarynę ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.Wykładamy masę budyniową na ostudzone ciasto z dżemem porzeczkowym przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy płatkami migdałów odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa całkowicie stężała.
1/2 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1/2 kostki margaryny palmy
1 łyżkę płatków migdałowych
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy na stolnicy, dodajemy proszek do pieczenia żółtka cukier puder oraz pokrojoną w kawałki margarynę, zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą wstawiamy na 30 min do lodówki. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie równe części, rozwałkowujemy na prostokątne płat. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden prostokąt smarujemy dżemem truskawkowym, drugi dżemem porzeczkowym. Białka ubić na sztywną pianę wykładamy na dżem. Całość oprószamy posiekanymi drobniutko orzechami. Ciasta pieczemy 15 minut w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C. Odlewamy 1/2 szklanki mleka, w którym rozrabiamy budyń z mąką ziemniaczaną. Pozostałe mleko zagotowujemy razem z cukrem, cukrem wanilinowym, ugotować budyń, odstawiamy do przestygnięcia. Margarynę ucieramy na puszystą masę dodając po łyżce ostudzonego budyniu.Wykładamy masę budyniową na ostudzone ciasto z dżemem porzeczkowym przykrywamy drugim ciastem. Posypujemy płatkami migdałów odstawiamy w chłodne miejsce, aby masa całkowicie stężała.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz