Składniki:
1 szklanka cukru
1,5 szklanka mąki
1 szklanka mleka
0,5 szklanki oleju
0,5 szklani mocnej kawy
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 jajka
5 łyżek kakao
2 jajka
5 łyżek kakao
0,5 łyżeczki chili
1 cukier waniliowy
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok 100 gram posiekanych orzechów
1 kieliszek alkoholu ( amaretto, rum lub whisky )
1 mały proszek pieczenia
ponadto
ponadto
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 łyżki śmietany 18%
Wykonanie:
Miksujemy mleko, cukier, kakao, następnie wlewamy olej, kawę oraz alkohol. Dodajemy jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszany oraz przesiany z mąką oraz przyprawę chili. Łączymy wszystko, dodajemy posiekane orzechy oraz połamaną tabliczkę czekolady. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczoną i posypaną skruszonymi biszkoptami lub bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez ok 30 minut do tak zwanego "suchego patyczka" po upieczeniu studzimy polewamy polewą czekoladowa przygotowaną z czekolady którą topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany.
Miksujemy mleko, cukier, kakao, następnie wlewamy olej, kawę oraz alkohol. Dodajemy jajka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia wymieszany oraz przesiany z mąką oraz przyprawę chili. Łączymy wszystko, dodajemy posiekane orzechy oraz połamaną tabliczkę czekolady. Ciasto wylewamy na tortownicę o średnicy 24 cm natłuszczoną i posypaną skruszonymi biszkoptami lub bułką tartą. Ciasto pieczemy w temperaturze 175 stopni C przez ok 30 minut do tak zwanego "suchego patyczka" po upieczeniu studzimy polewamy polewą czekoladowa przygotowaną z czekolady którą topimy w kąpieli wodnej z dodatkiem śmietany.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz