A może do niedzielnej kawy słuszna kostka kakaowego, tortowego ciasta z masą wiśniową, złagodzoną smakiem pysznej, bitej śmietany? imponujący wygląd, ale bajeczny jego smak wart jest chwili potrzebnej na jego upieczenie, przepyszny smak na pewno zrekompensuje ten trud, zapewniamy, że bardzo minimalny trud....
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 mleczna czekolada
3 łyżki oleju
masa śmietanowa
1/2 l śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
masa wiśniowa
2 słoiczki wiśni 0,33 l drylowanych
2 galaretki wiśniowe
3 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
ponadto
7 ciastek herbatników
1 czekolada gorzka
3 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz z tartą czekoladą, dodajemy do ubitej masy, wlewamy olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wiśnie miksujemy z galaretkami wlewamy do rondla, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wlewamy do gotujących się wiśni, gotujemy masę aż zgęstnieje. Biszkopt przekrawamy na dwa placki, na spód ciasta wykładamy 3/4 części masy wiśniowej. Przykrywamy drugą połową ciasta wykładamy resztę masy i rozprowadzamy po cieście. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z rozpuszczoną 2 łyżkach ciepłej wody - żelatyną. Rozprowadzamy ubitą śmietanę na biszkopcie posypujemy pokruszonymi herbatnikami . Na wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku. Ciasto schładzamy w lodówce.
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 mleczna czekolada
3 łyżki oleju
masa śmietanowa
1/2 l śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
masa wiśniowa
2 słoiczki wiśni 0,33 l drylowanych
2 galaretki wiśniowe
3 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
ponadto
7 ciastek herbatników
1 czekolada gorzka
3 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz z tartą czekoladą, dodajemy do ubitej masy, wlewamy olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wiśnie miksujemy z galaretkami wlewamy do rondla, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wlewamy do gotujących się wiśni, gotujemy masę aż zgęstnieje. Biszkopt przekrawamy na dwa placki, na spód ciasta wykładamy 3/4 części masy wiśniowej. Przykrywamy drugą połową ciasta wykładamy resztę masy i rozprowadzamy po cieście. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z rozpuszczoną 2 łyżkach ciepłej wody - żelatyną. Rozprowadzamy ubitą śmietanę na biszkopcie posypujemy pokruszonymi herbatnikami . Na wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku. Ciasto schładzamy w lodówce.
Ciasto przygotowała Elżbieta
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz