Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 mleczna czekolada
3 łyżki oleju
masa śmietanowa
1/2 l śmietany kremówki
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
masa wiśniowa
2 słoiczki wiśni 0,33 l drylowanych
2 galaretki wiśniowe
3 budynie waniliowe
1 szklanka cukru
ponadto
7 ciastek herbatników
1 czekolada gorzka
3 łyżki mleka
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz z tartą czekoladą, dodajemy do ubitej masy, wlewamy olej, delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wiśnie miksujemy z galaretkami wlewamy do rondla, zagotowujemy. Budynie rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody, wlewamy do gotujących się wiśni, gotujemy masę aż zgęstnieje. Biszkopt przekrawamy na dwa placki, na spód ciasta wykładamy 3/4 części masy wiśniowej. Przykrywamy drugą połową ciasta wykładamy resztę masy i rozprowadzamy po cieście. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i łączymy z rozpuszczoną 2 łyżkach ciepłej wody - żelatyną. Rozprowadzamy ubitą śmietanę na biszkopcie posypujemy pokruszonymi herbatnikami . Na wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą w mleku. Ciasto schładzamy w lodówce.
Ciasto przygotowała Elżbieta
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz