Składniki:
100 g świeżego jarmużu
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
400 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do smaku
olej do smażenia
1 mały słoiczek wiśni drylowanych
Wykonanie:
Jarmuż z blanszujemy w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Odcedzamy i ostudzimy. Ostudzony jarmuż kroimy w malutkie kawałki odcinając grubsze łodygi. Do miski wbijamy jajka roztrzepujemy z jogurtem, dodajemy mąkę, przyprawy, wyrabiamy ciasto trzepaczką na koniec dodajemy pokrojony jarmuż. Na rozgrzanym oleju smażymy jarmużowe placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco z wydrylowanymi wiśniami lub dowolną konfiturą.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz