wtorek, 9 lutego 2016

Jarmuż w cieście jogurtowym

Jarmuż, bardzo zdrowe warzywo, należące do warzyw zielonych, a więc szalenie wartościowe, dlatego dodanie go do placuszków bardzo uatrakcyjnia to danie

Składniki:

100 g świeżego jarmużu
2 jajka
1 szklanka mąki tortowej
400 g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli do smaku
olej do smażenia
1 mały słoiczek wiśni drylowanych

Wykonanie:

Jarmuż z blanszujemy w osolonej wodzie z łyżeczką cukru. Odcedzamy i ostudzimy. Ostudzony jarmuż kroimy w malutkie kawałki odcinając grubsze łodygi. Do miski wbijamy jajka roztrzepujemy z jogurtem, dodajemy mąkę, przyprawy,  wyrabiamy ciasto trzepaczką na koniec dodajemy pokrojony jarmuż.  Na rozgrzanym oleju smażymy jarmużowe placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy na gorąco z wydrylowanymi wiśniami lub dowolną konfiturą.




Smacznego :)