1/2 kg mielonej szynki
1 jajko
2 ząbki czosnku
1/2 bułki czerstwe
szczypta majeranku
sól pieprz świeżo mielony
2 łyżki bułki tartej
olej do smażenia
Wykonanie;
Mięso przekładamy do miski dodajemy namoczoną w mleku bułkę, posiekany czosnek, roztrzepane jajko. Przyprawiamy majerankiem solą i pieprzem świeżo mielonym i dokładnie wyrabiamy mięso. Olej rozgrzewamy na patelni małą łyżeczką nabieramy mięso i kulamy malutkie kotleciki obtaczamy w bułce i smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu obracając z każdej strony.Usmażone kotleciki wkładamy do rondla podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Można dodać kilka pieczarek. Podajemy na gorąco lub na zimno.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz