poniedziałek, 15 lutego 2016

Lekki bigos

Bigos należy do lubianych dań, jednakże odchodzimy już od jego przyrządzania na rzecz nowych potraw, a bigos kojarzy nam się już z przeszłością, niemniej jest wielu jego amatorów, no i tym lepiej, gdyż kapusta jest bardzo zdrowym warzywem, a w tej wersji bigos ma coś z tradycji i nowoczesności, przekonajcie się sami...

Składniki:

średnia główka słodkiej kapusty
0,75 dkg mięsa mielonego
sol, pieprz, majeranek
papryka słodka w proszku
koncentrat pomidorowy
liść laurowy
koperek świeży lub mrożony

Do zasmażki
4 łyżki masła klarowanego lub zwykłego
2 łyżki mąki

Wykonanie:

Kapustę zszatkować dość drobno, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i gotować pod przykryciem 30-45 min. Mięso mielone smażyć na patelni (ja smażę na suchej patelni). Po usmażeniu, mięso przełożyć do ugotowanej kapusty, doprawić wg uznania do smaku, dodać koncentrat pomidorowy wg uznania, chwilę jeszcze gotować.
Przygotować zasmażkę, masło rozpuścić na patelni do spienienia, dodać mąkę, mieszać, by nie było grudek, przełożyć do gotującej kapusty. Dokładnie, ostrożnie wymieszać, chwilę zagotować, dodać dużo zielonego kopru.
Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do ziemniaków



Smacznego :)