poniedziałek, 29 lutego 2016

Piękny Cygan

Spójrzcie jakie piękne ciasto tutaj proponujemy, czaruje nas wyglądem, ale zapewniamy, że i smakiem, zachwyci niejednego łasucha swą mieszanką smaków, ciemne ciasto to wspaniała gama dodatków, które nadają ciastu niepowtarzalny mix smaków, warto włączyć do udanych przepisów, zapewniamy!

Składniki:

15 dag masła
25 dag cukru pudru
3 łyżki miodu
6 jajek
20 dag mielonego maku
10 dag zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki mąki ziemniaczanej

krem budyniowy

1/2 l mleka
3 łyżki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki tortowej
20 dag masła

polewa

3 łyżki masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki jogurtu gęstego

ponadto

2 galaretki wiśniowe
12 podłużnych biszkoptów


Wykonanie:

Mikserem ucieramy masło z cukrem i żółtkami, w trakcie ucierania dodajemy miód, mak, orzechy dalej, ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Kakao, sodę i cynamon mieszamy z mąką dodajemy stopniowo do ucieranej masy na koniec, dodajemy ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180 C w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia. 
Krem budyniowy 
Dwa rodzaje mąk wymieszać w 1 szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrami waniliowymi, dodajmy rozmieszaną mąkę w mleku, gotujemy budyń następnie studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce przestudzonego budyniu ucieramy na jednolitą masę. 
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wody odstawiamy do stężenia.
Ciasto kroimy na dwa placki, na pierwszą część ciasta wykładamy połowę masy budyniowej na masę wylewamy stężałą galaretkę na galaretkę układamy biszkopty i drugą część masy przykrywamy drugą połową ciasta. Przygotowujemy polewę: masło rozpuszczamy dodajemy cukier, kakao i jogurt podgrzewamy przez chwilę ciągle mieszając. Przestudzoną polewą rozprowadzamy na wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi do dekoracji.Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Ciasto przygotowała Elżbieta 



Smacznego :)