Składniki:
15 dag masła
25 dag cukru pudru
3 łyżki miodu
6 jajek
20 dag mielonego maku
10 dag zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki mąki ziemniaczanej
krem budyniowy
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki tortowej
20 dag masła
polewa
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki jogurtu gęstego
ponadto
2 galaretki wiśniowe
12 podłużnych biszkoptów
Wykonanie:
Mikserem ucieramy masło z cukrem i żółtkami, w trakcie ucierania dodajemy miód, mak, orzechy dalej, ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Kakao, sodę i cynamon mieszamy z mąką dodajemy stopniowo do ucieranej masy na koniec, dodajemy ubite na sztywno białka delikatnie łączymy z ciastem. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w 180 C w nagrzanym piekarniku. Upieczone ciasto odstawiamy do przestygnięcia.
Krem budyniowy
Dwa rodzaje mąk wymieszać w 1 szklance mleka. Drugą szklankę mleka zagotowujemy razem z cukrem i cukrami waniliowymi, dodajmy rozmieszaną mąkę w mleku, gotujemy budyń następnie studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce przestudzonego budyniu ucieramy na jednolitą masę.
Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wody odstawiamy do stężenia.
Ciasto kroimy na dwa placki, na pierwszą część ciasta wykładamy połowę masy budyniowej na masę wylewamy stężałą galaretkę na galaretkę układamy biszkopty i drugą część masy przykrywamy drugą połową ciasta. Przygotowujemy polewę: masło rozpuszczamy dodajemy cukier, kakao i jogurt podgrzewamy przez chwilę ciągle mieszając. Przestudzoną polewą rozprowadzamy na wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi do dekoracji.Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Ciasto kroimy na dwa placki, na pierwszą część ciasta wykładamy połowę masy budyniowej na masę wylewamy stężałą galaretkę na galaretkę układamy biszkopty i drugą część masy przykrywamy drugą połową ciasta. Przygotowujemy polewę: masło rozpuszczamy dodajemy cukier, kakao i jogurt podgrzewamy przez chwilę ciągle mieszając. Przestudzoną polewą rozprowadzamy na wierzch ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi do dekoracji.Wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Ciasto przygotowała Elżbieta
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz