sobota, 13 lutego 2016

Rolada czekoladowo-orzechowa

Składniki:

4 jajka
4 łyżki mąki tortowej
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
1 łyżka kakao

krem czekoladowy

200 g śmietany kremówki 30%
1 mały  serek mascarpone
2 łyżki kakao
1 czekolada mleczna
1 łyżka cukru pudru

krem orzechowy

250 g mielonych orzechów włoskich
1 szklanka mleka
3/4 szklanki cukru
1 cukier wanilinowy
1 kostka margaryny palmy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka wody

Wykonanie:

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wlewamy olej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem  na nasączonym cieście, zostawiamy trochę masy aby posmarować wierzch rolady. Mleko zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym, wsypujemy orzechy, gotujemy kilka minut ciągle mieszając . Ugotowaną masę odstawić do przestygnięcia. Margarynę ucieramy dodając po łyżce przestudzonej masy orzechowej. Z utartej masy zrobić cienki rulon długości rolady wstawić do lodówki schłodzić .Schłodzony rulon włożyć w środek rolady zwinąć, resztą masy udekorować roladę.Wystawić w chłodne miejsce.


Smacznego :)