Składniki:
1 kg ryby np. mrożony mintaj, dorsz itp.
2 jajka,
mąka do obtoczenia
2 cebule
słoik papryki konserwowej
6 ogórków konserwowych
1 duża marchewka
sól, pieprz
cytryna
olej do smażenia
1 szklanka mleka
Zalewa:
1 szklanka wody
pół szklanki oleju
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
10 łyżek octu, u mnie ocet z zalewy z korniszonów i z papryki konserwowej
8 łyżek dobrego ketchupu
8 łyżek cukru
łyżeczka soli, pieprz kolorowy
Wykonanie:
Filety rozmrozić, ( o ile używamy zamrożonej) i moczyć w mleku przez 30 min. Dzięki temu będą delikatne i soczyste, osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym. Jajka rozkłócić, kawałki ryby posypać solą, panierować w jajku i mące, smażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew w słupki, paprykę, ogórki w kostkę. Dusić pod przykryciem warzywa na oleju po smażeniu ryby.
Wymieszać składniki zalewy: koncentrat, wodę olej, ocet, ketchup, cukier, sól ze sobą połączyć, wlać do warzyw na patelni, wymieszać dokładnie warzywa z zalewą do jednolitej konsystencji.
W szklanej misce układać warstwami - warzywa - ryba -warzywa aż do wyczerpania składników, warzywa powinny stanowić wierzchnią warstwę.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz