piątek, 19 lutego 2016

Ryba w warzywach

Bardzo polecamy tę wersję smażonej ryby, z warzywami smakuje wspaniale, nadaje się na ciepło z ryżem na obiadowe danie i na zimno jako przystawka, zwarto wpisać sobie to danie jako sposób na smaczne danie rybne, a ryby należy często jadać, zawłaszcza ryby morskie ze względu na zawarte w nich kwasy omega tak zbawienne dla naszego organizmu....

Składniki:

1 kg ryby np. mrożony mintaj, dorsz itp.
2 jajka,
mąka do obtoczenia
2 cebule
słoik papryki konserwowej
6 ogórków konserwowych
1 duża marchewka
sól, pieprz
cytryna
olej do smażenia
1 szklanka mleka

Zalewa:

1 szklanka wody
pół szklanki oleju
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
10 łyżek octu, u mnie ocet z zalewy z korniszonów i z papryki konserwowej
8 łyżek dobrego ketchupu
8 łyżek cukru
łyżeczka soli, pieprz kolorowy

Wykonanie:

Filety rozmrozić, ( o ile używamy zamrożonej) i moczyć w mleku przez 30 min. Dzięki temu będą delikatne i soczyste, osuszyć dobrze ręcznikiem papierowym. Jajka rozkłócić, kawałki ryby posypać solą, panierować w jajku i mące, smażyć na rozgrzanym oleju.
Cebulę pokroić w kostkę, marchew w słupki, paprykę, ogórki w kostkę. Dusić pod przykryciem warzywa na oleju po smażeniu ryby.
Wymieszać składniki zalewy: koncentrat, wodę olej, ocet, ketchup, cukier, sól ze sobą połączyć, wlać do warzyw na patelni, wymieszać dokładnie warzywa z zalewą do  jednolitej konsystencji.
W szklanej misce układać warstwami - warzywa - ryba -warzywa aż do wyczerpania składników, warzywa powinny stanowić wierzchnią warstwę.



Smacznego:)