czwartek, 4 lutego 2016

Sałatka śledziowa z czerwonymi buraczkami

Wspaniała, prosta sałatka z udziałem śledzi, które jak wiemy powinny się znajdować w naszych jadłospisach z uwagi na ich wartości odżywcze, dlatego taka sałatka jest na pewno warta polecenia, a przy tym bardzo smaczna, spróbujcie sami!

Składniki:

300 gram  płatów śledziowych
3 czerwone buraczki
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka cukru
1 duża cebula
2-3 ogórki korniszony lub kiszone
2 łyżki oleju
sól i pieprz świeżo mielony
gałązkę kopru do dekoracji

Wykonanie:

Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w paski i skrapiamy octem winnym. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 1 godz. Śledzie wyjmujemy z wody osuszamy kroimy w grubsze paski 2- 3 cm. Ogórki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na półmisku lub w szklanej misce układamy buraczki, solimy, pieprzymy, posypujemy cukrem oraz skrapiamy olejem. Na buraczkach układamy kawałki śledzi, pokrojoną cebulę i ogórki, skrapiamy octem winnym. Sałatkę udekorować buraczkami i świeżym koperkiem.



Smacznego :)