1 kg grubej słoniny
4 ząbki czosnku
1 łyżka soli kamiennej
3 listki laurowe
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczkę pieprzu ziołowego
1/2 łyżeczki pieprzu świeżo mielonego
Wykonanie:
Słoninę wycieramy ręcznikiem papierowym. Nacieramy dokładnie solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, kroimy w kawałki 5 -6 cm.Wszystkie przyprawy wsypać do miseczki mieszamy razem, listki laurowe pokruszyć. Każdy kawałek słoniny obtoczmy mieszanką z ziół. Układamy słoninę w słoiku zamakając szczelnie.Odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. Podajemy z pieczywem krojąc bardzo cieniutkie plasterki.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz