czwartek, 25 lutego 2016

Tiramisu

Składniki:

750 g mascarpone
400 ml śmietanki kremówki 30%
2 paczki  podłużnych biszkoptów
3 łyżki cukru pudru
200 ml mocnej kawy espresso
60 g likieru amaretto 
1 cytryna
ok. 3 łyżki kakao

Wykonanie:

Przygotowujemy napar z kawy espresso, studzimy dodajemy likier. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Śmietankę łączymy bardzo delikatnie z mascarpone, na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny.

Biszkopty moczymy w naparze z kawy z dodatkiem amaretto (biszkopty bardzo szybko nasiąkają). W prostokątnym naczyniu układamy warstwy:
- nasączone biszkopty
- krem
- nasączone biszkopty
- krem
Całość posypujemy obficie kakao i wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.



Smacznego :)