niedziela, 6 marca 2016

Filety rybne gotowane z zielonym groszkiem

Składniki:

600 g fileta z dorsza lub mintaja
3 pomidory
1 duża cebula
1 puszka zielonego groszku
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka tymianku
3 łyżki oleju
sól pieprz świeżo mielony
1 łyżka posiekanej natki

Wykonanie:

Groszek odcedzamy z zalewy na sitku, przepłukujemy zimną wodą. Pomidory sparzamy wrzącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, cebulę obieramy siekamy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy olej wkładamy groszek, cebulę oraz pomidory chwilkę podsmażyć wlewamy bulion warzywny przyprawiamy tymiankiem solą i pieprzem gotujemy warzywa około 5 minut. Filety z ryby kroimy na połowę posypujemy solą i pieprzem dodajemy do gotującego sosu warzywnego przykrywamy pokrywką gotujemy do 10 minut. W trakcie gotowania delikatnie odwracamy filety rybne i gotujemy jeszcze przez 2 -3 minuty. Rybę przekładamy delikatnie do miski, zalewamy sosem warzywnym i posypujemy natką pietruszki. Podajemy na gorąco z ryżem lub na zimno.


Smacznego :)