Składniki:
0,5 kg mąki
1 jajko
3 łyżki oliwy
1 szklanka wrzącej wody
Składniki farszu:
1 kg kapusty słodkiej
0,25 dkg białego sera
1 duża cebula
kawałek boczku wędzonego
pieprz, sól
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy, gotujemy na miękko, lekko solimy, ostudzamy, odciskamy z nadmiaru wody. Przekładamy do miski. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i zeszklić z usmażonym boczkiem, wszystko przekładamy do odciśniętej kapusty. Ser pokruszyć i dodajemy również do kapusty. Wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Składniki na ciasto łączymy ze sobą dokładnie wyrabiając ciasto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinać krążki, nakładamy farsz, zlepiamy boki, wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, gotujemy pierogi do wypłynięcia. Ugotowane pierogi wyjmujemy, polewamy rozgrzaną oliwą aby się nie pozlepiały.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz