wtorek, 22 marca 2016

Pulpety rybne w zalewie octowej

Składniki:

1 kg fileta z ryb (morszczuk lub mintaj)
2 jajka
1 duża cebula
2 bułki
1 szklanka mleka
pieprz i sól
bułkę tartą
olej do smażenia

zalewa

5 szklanek wody
1 szklanka octu 10%
4 łyżki cukru
1, 1/2 soli
3 cebule
2 marchewki
kilka ziaren ziela angielskiego
3-4 listki laurowe

Wykonanie:

Filety rybne opłukujemy i odsączamy z nadmiaru wody, bułki namoczymy w mleku, cebulę obieramy przekrajany na cztery części. Maszynką do mielenia mięsa mielimy filety rybne, odciśnięte bułki z mleka oraz cebulę, dodajemy roztrzepane jajka przyprawiamy solą i pieprzem, wyrabiamy masę rybną. Z wyrobionej masy formujemy małe kulki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Z podanych składników gotujemy zalewę, dodajemy pokrojoną w talarki cebulę i marchewki oraz listki laurowe, ziele angielskie. Wszystko razem gotujemy około 10 minut.Usmażone pulpety rybne układamy w szklanym naczyniu i zalewamy gorącą zalewą, odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godz.



Składniki :)