1/2 kg mąki tortowej
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
50 gram świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki kardamonu, cynamonu, mielonych goździków
cukru wanilinowego
3 jajka
szczypta soli
masa budyniowa
1/2 l mleka
4 żółtka
2 łyżki cukru
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
wiórki kokosowe do dekoracji
Wykonanie:
W rondelku podgrzewamy mleko dodajemy cukier 2 łyżki mąki drożdże, robimy rozczyn, odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wlewamy wyrośnięty rozczyn, wbijamy jajka, wsypujemy cukier puder, przesianą mąkę, szczyptę soli oraz wymieszane przyprawy, wyrabiamy ciasto, pod koniec wyrabiania wlewamy olej. Wyrobione ciasto odstawiamy na 1 godz do wyrośnięcia. W szklance mleka roztrzepujemy żółtka dodajemy budyń cukier, cukier wanilinowy i mąkę ziemniaczaną dokładnie wszystko mieszamy wlewamy do zagotowanej szklanki mleka, gotujemy masę budyniową (masę budyniową można zastąpić owocami). Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na 1 1/2 cm wyciskamy szklanką kółka układamy na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia odstawiamy na kila minut do podrośnięcia. Gdy bułeczki podrosną robimy wgłębienia spodem szklanki poruszoną mąką. Wgłębienia smarujemy roztrzepanym jajkiem i wypełniamy masę budyniową. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego piekarnika pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu bułeczki posypujemy wiórkami kokosowymi.
Drożdżówki upiekła Elżbieta
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz