1/2 kg mąki tortowej
1 żółtko
1 jajo
60 gram drożdży
150 gram cukru
150 gram margaryny
1 cukier waniliowy
3/4 szklanki ciepłego mleka
dżem do nadziewania
do smarowania rogalików
1 jajo
ziarno sezamu
2-3 łyżki cukru (ja używam perlisty)
Wykonanie:
Robimy rozczyn z drożdży - drożdże rozkruszamy, dodajemy łyżkę cukru, mąki i kilka łyżek ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia.
Żółtko, jajo ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze. Odstawiamy ubijając już po to by ostudzić masę, dodajemy mąkę, rozczyn, wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jeśli podwoi swoją objętość, ciasto dzielimy na 4 części, każdą część wałkujemy na w okrąg.
Przecinamy radełkiem w trójkąty, smarujemy dżemem, rolować i kształtujemy rogaliki.
Smarujemy roztrzepanym jajem, posypujemy sezamem połączonym z cukrem. Pieczemy 20 minut w temp. 180 stopniach C.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz