1 1/2 kg świeżego boczku bez skóry
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
7 pieczarek
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
po szczypcie tymianku papryki ostrej
kolendry sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Mięso mielone przekładamy do miski wbijamy jajko, oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, posiekaną natkę pietruszki przyprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami (można zastąpić suszone zioła świeżymi ) wyrabiamy farsz. Płat boczku rozkładamy na desce, rozłożyć na nim równomiernie przygotowany farsz, zwijamy roladę, związujemy sznurkiem. Roladę pieczemy w rękawie do pieczenia w 160 stopniach C około 2 godzin. Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw aby rolada nabrała rumianego koloru. Po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
1/2 kg mięsa mielonego
1 jajko
7 pieczarek
2 ząbki czosnku
pęczek pietruszki
po szczypcie tymianku papryki ostrej
kolendry sól i pieprz świeżo mielony
Wykonanie:
Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy solą, pieprzem oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. Mięso mielone przekładamy do miski wbijamy jajko, oczyszczone i pokrojone w plastry pieczarki, posiekaną natkę pietruszki przyprawiamy solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami (można zastąpić suszone zioła świeżymi ) wyrabiamy farsz. Płat boczku rozkładamy na desce, rozłożyć na nim równomiernie przygotowany farsz, zwijamy roladę, związujemy sznurkiem. Roladę pieczemy w rękawie do pieczenia w 160 stopniach C około 2 godzin. Pod koniec pieczenia przecinamy rękaw aby rolada nabrała rumianego koloru. Po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz