Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 por
2 jajka
5 liści kapusty włoskiej
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki sezamu lub pestek dyni
Wykonanie:
Cebulę obieramy, por opłukujemy, odcinamy białą część.Cebulę i białą część pora kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle, studzimy. Do miski wkładamy mielone mięso, dodajemy podsmażoną cebulę z porą, posiekany drobniutko czosnek, słodką paprykę, roztrzepane jajko, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wszystko mieszamy. Liście kapusty sparzamy wrzącą wodą, następnie polewamy zimną wodą aby liście zachowały soczysty, zielony kolor.
Zwijamy liście kapusty w rulon kroimy w cieniutkie paseczki. Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia. Boki ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na ciasto rozkładamy przyprawione mięso i posiekaną kapustę, zwijamy roladę. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem lub pestkami dyni, przekładamy razem z papierem do podłużnej formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach C około 45 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz