cisto jasne
6 białek
1 łyżeczka octu
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
1 szklanka mąki ziemniaczanej
ciasto ciemne
2 całe jajka
6 żółtek
5 łyżek cukru
4 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżeczki kakao
1/2 szklanki oleju
masa serowa
1 wiaderko sera śmietankowego
2 budynie śmietankowe
3/4 kostki margaryny palmy
3 jajka
3/4 szklanki cukru
skórka kandyzowana z pomarańczy
150 g rodzynek
1 czekolada mleczna
Wykonanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę, nie przerywając ubijania dodajemy cukier. Do ubitej piany dodajemy mąkę ziemniaczaną, ocet, olej delikatnie wszystko łączymy ze sobą. Jajka ubijamy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem na koniec miksowania wlewamy olej dokładnie wszystko razem zmiksować.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia wykładać na przemian jasne ciasto i ciemne ciasto. Delikatnie ciasto mieszamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 30 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy ser mikserem dodając budyń, chwilkę jeszcze miksujemy aby ser był bardziej puszysty. Do garnka wkładamy margarynę, roztrzepane jajka, cukier smażymy na wolnym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia się margaryny, następnie dodajemy po dwie łyżki masy serowej delikatnie mieszając. Smażymy masę serową około 15 minut, dokładamy skórkę kandyzowaną z pomarańczy oraz przepłukane gorąca wodą rodzynki. Przestudzone ciasto przekrawamy na dwa blaty wykładamy gorącą masę serową na dolną część ciasta przykrywamy drugą częścią. Ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz