wtorek, 8 marca 2016

Szarlotka z orzechami

Składniki:

4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 kieliszek koniaku

7 dużych jabłek
1 szklanka cukru
1 szklanka rodzynek
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 2 godz, żeby puściły sok co jakiś czas mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę wlewamy olej i kieliszek koniaku oraz wbijamy jajka za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto. Dodajemy jabłka z sokiem orzechy i rodzynki wszystko dokładnie mieszkamy. Ciasto wykładamy do formy (25 x 36) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopniach C około 1 godz.Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Smacznego :)