sobota, 12 marca 2016

Udko z kurczaka w panierce kokosowej z zielonym groszkiem

Składniki:

3 uda z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 limonka
2 łyżka sosu sojowego
100 ml czerwonego wina
4 łyżki wiórek kokosowych
3 łyżki mąki
2 jajka
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku

ponadto

1 puszka zielonego groszku
1 mała czerwona cebula
1 łyżka masła
2 łyżki śmietany 18%
sól do smaku


Wykonanie:

Uda myjemy pod bieżącą wodą, ściągamy skórę, wyjmujemy kostki, osuszamy papierowym ręcznikiem. Mięso kroimy na trzy części. Wyciskamy sok z limonki, wlewamy do miski dodajemy zmiażdżony czosnek, sos sojowy, wino mieszamy. Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki mięsa odstawiamy na 30 minut do lodówki.Wyjmujemy kawałki udek z marynaty, osuszamy obtaczamy w mące wymieszanej z wiórkami kokosowymi następnie w roztrzepanych jajkach i jeszcze raz w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu przykrywamy pokrywką odstawiamy na bok.W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną drobniutko cebulę chwilkę podsmażamy, dodajemy osączony z zalewy i przepłukany wodą groszek. Podgrzewamy na wolnym ogniu około 5 minut na koniec wlewamy śmietanę dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz kawałki mięsa oraz groszek. Serwujemy z ryżem lub dowolną kaszą. 



Smacznego :)