środa, 2 marca 2016

Wątróbka we własnym sosie

Składniki:

1/2 kg wątroby wieprzowej
2 duże cebule
2 listki laurowe
1 jabłko
2 łyżki masła
2 łyżki mąki krupczatki
szczypta majeranku
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia

Wykonanie:

Wątrobę opłukujemy, kroimy na większe kawałki. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, wkładamy kawałki wątroby otoczone w mące smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Gdy wątróbka będzie rumiana podlewamy wodą, dodajemy listki laurowe. Na patelni rozpuszczamy masło wkładamy obraną i pokrojoną w pół księżyce cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę jabłko podsmażamy przez parę minut, przekładamy do rondla z wątrobą posypujemy majerankiem przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu przez chwilę na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kiszoną kapustą .



Smacznego:)